Idézet


2013. február 16., szombat

2013 a könyvfeldolgozások éve



(Filmszemle)

Nézegelődtem egy kicsit, és úgy tűnik, a net már előre hangos néhány idei filmtől, amik mind népszerű (többnyire YA) regények feldolgozásai. Gondoltam, összeszedem egy csokorba őket, hátha valaki még rajtam kívül végig akarja tekinteni a kínálatot. Minden véleménynyilvánításom teljesen szubjektív és anélkül készült, hogy a filmet láttam volna. :)

Eleven testek (Warm Bodies)

Könyvinfó: Isaac Marion azonos című önálló regényének filmváltozata.

Várható premier: 2013. feb. 1. (USA)

Történet: R-nek van egy kis egzisztenciális problémája – ő egy zombi. Egy olyan Amerikában él, amit tönkretett a háborút követő szociális összeomlás, és mindenfelé vérszomjas élőhalottak kószálnak. De R többre vágyik, mint felzabálni valakit. Bár csak pár szótagnyit tud beszélni, de a belső világa jóval mélyebb, tele vágyakkal. Nincsenek emlékei, identitása, vagy pulzusa, de vannak álmai.

Miután megeszi egy tinédzser fiú agyát, R váratlan döntésre jut, amikor egy intenzív, furcsa és valahogy kedves viszonyba keveredik az áldozat ember barátnőjével. Julie olyan, mint egy szivárvány az egyébként szürke világban. A döntés, hogy megvédi őt, nem csak R-t változtatja meg, hanem a többi zombit, és talán az egész világukat is.

Személyes vélemény: Eddig nem nagyon érdekelt se a film, se az eredeti regény, bár jókat hallottam róla, de féltem tőle, hogy ilyen zombi-Twilight lesz. Most viszont megnéztem a trailert... és hangosan röhögtem rajta. :D Ha nem az összes humoros jelenetet vágták össze a filmből abba a két percbe, akkor van még remény.

Státusz: Ha kedvezőek a kritikák, akkor megnézem a filmet otthon (lehet, mozi lesz belőle majd áprilisban, mert egy barátnőm nagyon rá van kattanva a témára), és ha tetszik, akkor elolvasom a regényt is.

Lenyűgöző teremtmények (Beautiful Creatures)


Könyvinfó: Kami Garcia és Margaret Stohl azonos című regényének filmfeldolgozása, ami egy sorozat első része.

Várható premier: 2013. feb. 14.

Történet: Ethan egy unalmas kisvárosban, Gatlinben tengeti az életét, amikor megérkezik az új lány, Lena, akit már számtalan suliból kirúgtak, és mindig titokzatos dolgok történnek körülötte. A fiúnak persze jobb lenne távol tartania magát tőle, de hát mégiscsak érdekli a rejtélyes légkör, ami belengi Lenát, ezért egyre gyakrabban találkozgatnak. De fogytán az idejük, a lány ugyanis egy boszorkány, akit vagy a világos vagy a sötét oldal ereje fog kijelölni magának hónapokon belül. Csak az a baj, hogy ő sem tudja, melyikhez is áll közelebb...

Személyes vélemény: A könyv megbízható forrásaim szerint elkeserítően rossz, de mivel az alapötlet jó lenne, csak a megvalósítás gyenge, ezért esetleg a film még működhet. Mindenesetre nem nagyon keltette fel az érdeklődésemet a trailer.

Státusz: Ha nagyon elismerőek a kritikák, akkor megnézem a filmet otthon. A könyvet nem vállalom.




Rubinvörös (Rubinrot)

Könyvinfó: Kerstin Gier Időtlen szerelem-trilógiájának első részéből készül.

Várható premier: 2013. márc. 14. (Németország)

Történet: Gwendolyn időutazó család sarja, de mivel nem számítottak rá, hogy pont ő örökölte a múltba tévedésért felelős gént, ezért nem készítették fel rá, mi várja, amikor egyszer csak párszáz évet hátraruccan az időben. Így aztán improvizálni kényszerül a nem éppen önként vállalt múltbéli küldetésben, ahol ráadásul az arrogáns szépfiút, Gideont kapja segítőtársául, aki hozzá hasonlóan genetikusan időutazó. A nem túlságosan összeillő párosnak ideje összecsiszolódni, mert csak együtt tudják leküzdeni a testközeli nosztalgiázás kihívásait.

Személyes vélemény: A könyvről nagyon sok jót hallottam, igazi bájos-lightos tinifantasynak ígérkezik, a film trailere pedig, bár nem állítanám, hogy sokat értettem belőle, elég látványos.

Státusz: Mivel valószínűleg el sem jut a magyar mozikig (lévén német film), ezért nem kell sokat fontolnom, hogy széles vásznon nézem. Inkább elolvasom a regényt, és majd valamikor felkajtatom a filmet is.

A burok (The Host )

Könyvinfó: Stephenie Meyer azonos című regényéből készül, ami elvileg egy sorozat első kötete, folytatás azonban még nem jelent meg hozzá, de történet befejezett.

Várható premier: 2013. márc. 28.

Történet: Létezik egy faj az univerzumban, ami szinte kizárólag más fajok egyedeiben képes élősködni, olyanformán, ezek a lények a gazdatest idegrendszerébe rágják be magukat, teljesen átvéve felettük az uralmat. Az úgynevezett „lelkek” több bolygón átívelő sikertörténetük legújabb fejezeteként tekintenek a Földre, amit sok más világhoz hasonlóan megszálltak, leigázva az emberi lakosságot. Az alapvetően jóságos és békeszerető lelkek meggyőződése szerint helyesen cselekedtek, hiszen az emberiség szörnyű faj, él-hal az erőszakért, ráadásul a bolygót is tönkretette, amióta pedig ők itt vannak, minden szép, békés, és barátságos.

Néhány ember azonban nem ért velük egyet: ők a lázadók, akik elhagyott helyeken bujkálnak, abból élnek, amit a lelkektől loptak, és foggal-körömmel harcolnak, mert ha elkapják őket, akkor belőlük is agymosott gazdatesteket csinálnak. Melanie Stryder sincs ezzel másképp, csakhogy neki nem sikerül megmenekülnie: elfogják, és az egyik legtapasztaltabb lélek, a Vándor gondjaira bízzák az elméjét, hátha információhoz juthatnak tőle a lázadókkal kapcsolatban. Vándort azonban meglepetés éri új otthonában: Mel nem hajlandó elpárologni, mint a legtöbb gazdatest, amivel eddig dolga volt. Nem, Mel harcol, hiszen élni akar, és megvédeni a szeretteit a Hajtóktól, akik belőlük is gazdatesteket akarnak csinálni, rosszabb esetben pedig megölik őket. Azonban a Vándort is kemény fából faragták: egyre több emléket sikerül kisajtolnia Melből, és szép lassan megszeret két lényt, akiket nagyon nem kéne: Mel öccsét és szerelmét. Amikor kettesben maradnak a sivatag közepén, és a lázadozó gazdatest rájön, hogy talán megtalálhatja a szeretteit, Vándor úgy dönt, hogy maga mögött hagyja a lelkek közti élet biztonságát, és belép az emberek érzelmektől túlfűtött, veszélyekkel teli világába.

Személyes vélemény: A könyvet számomra meglepő módon nagyon szerettem, ezért eléggé várom a filmet. A Vanda/Mel együttállást alakító Saoirse Ronan nagyon ügyes színésznő (először egyébként szintén egy könyvadaptációban, a Komfortos mennyországban láttam én főszerepben). A srácokkal viszont gondjaim vannak, se Jared, se Ian nem tűnik elég karakteresnek (ráadásul első ránézésre zavarbaejtően hasonlítanak egymásra), és összességében véve attól is félek, hogy ilyen romantikus nyáltenger irányába megy el a film.

Státusz: Lehetőség szerint szeretném moziban megnézni.
Tegye fel a kezét, aki vágja, mikor kivel látjuk épp Vandát a trailerben!


World War Z

Könyvinfó: Max Brooks azonos című regényének filmfeldolgozása.

Várható premier: 2013. jún. 27.

Történet: A történet főszereplője egy családos tudósító, aki egyszer csak két gyermekével és feleségével a kitörő zombi világvége közepén találja magát. Azonban nem lesz miden rendben, miután nagy nehezen kivergődnek a közvetlen életveszélyből, hősünket várja a haza (hogy mit tehet ő a megmentéséért, azt nem igazán vágom). Így hát csak egy dolgot tehet: megígéri a gyerekeknek, hogy visszatér hozzájuk és megy, hátha még lehet tenni valamit a világ teljes összeomlása ellen.

Személyes vélemény: Bár a trailer marha látványos, mégsem érzem azt, hogy bármivel is többet fog ez a mozi adna, mint az az 5800 másik, amit már készítettek erre a kaptafára, főleg, hogy sokat valószínűleg nem merít a regényből, mert az már a háború után játszódik.

Státusz: A film nem nagyon hoz lázba, a regényt elolvasnám.

Percy Jackson – Sea of Monsters

Könyvinfó: Rick Riordan Percy Jackson és az olümposziak című könyvsorozatának második részéből készül.

Várható premier: 2013. aug. 16. (USA)

Történet: Percy és kis barátai ebben a részben is tovább kalandoznak, mitológiai ellenfelekkel és megpróbáltatásokkal tűzdelt útjuk pedig ezúttal a Szörnyek tengerére vezeti őket, ahonnan el kell hozniuk az aranygyapjút, hogy megmentsék a félvéreket, meg a világot, meg a saját félhalhatatlan kis életüket. Vagy valami ilyesmi.

Személyes vélemény: Egyszer elkezdtem megnézni az első részt, de hibás volt a videó és a film felénél megszakadt, így igazából a legjobb részekből kimaradtam, ami kár, mert kifejezetten élveztem addig a sztorit. Remélem a folytatás is hasonlóan szerethető lesz.

Státusz: Megnézném ezt is, ha sikerül valahonnan előkotorni egy használható első részt.

Csontváros (City of Bones)

Könyvinfó: Cassandra Clare Végzet ereklyéi sorozatának első részéből készül.

Várható premier: 2013. aug. 23. (USA)

Történet: Clary Fray élete váratlan fordulatot vesz, amikor a Pandemonium nevű new yorki szórakozóhelyen egy gyilkosság szemtanúja lesz, amit furcsa fegyverekkel hadonászó kamaszok követnek el. Nemsokára pedig az édesanyja eltűnik, így Clary kénytelen egy nyomozásba belevágni, ami során megismerkedik az Árnyvadászokkal, akik a világunkat védik a démonok ellen. A lánynak az úton nehéz döntéseket kell meghoznia, szerelmes lesz, szembe kerül a legjobb barátjával, és azzá az emberré válik, akitől az édesanyja mindig próbálta megvédeni.

Személyes vélemény: A könyv rendkívül népszerű mind külföldön, mind kis hazánkban, és már nagyon ideje lennem elolvasnom. A trailer alapján a film is egy kellemesen izgalmas tinifantasynak ígérkezik, de talán tud mutatni ennél valami többet is.

Státusz: Augusztusig elolvasom a könyvet, talán megnézem a filmet is, ha nagyon megtetszik.

Majd újra lesz nyár... (How I Live Now)

Könyvinfó: Meg Rosoff azonos című önálló könyvének feldolgozása.

Várható premier: 2013 ősz ??? (Egyesült Királyság)

Történet: A kiállhatatlan és engedetlen tinédzser Daisyt New Yorkból Angliába küldik a nyári szünidőre, hátha a rokonoknál magába száll egy kicsit. Itt a lány megismerkedik a nagynénjével meg az unokatestvéreivel, akik nem nevezhetők épp hétköznapi figuráknak. Főleg az ikerpár, a barátságos Edmond és a hallgatag Isaac keltik fel a figyelmét. Előbbi fiúval hamarosan olyan viszonyba keveredik, ami semmiképp sem lenne kívánatos a vérrokonságuk ismeretében. Mire azonban Daisy kitalálná, hogy tulajdonképpen hányadán is állnak, a nagynénje eltűnik, a nyár pedig darabjaikra hullik körülöttük, amikor kitör a III. Világháború.

Személyes vélemény: Én a könyvet nagyon szerettem, rövidsége ellenére reálisnak ható és érzelemgazdag történet, mind a vérfertőzéses szerelmi szál, mind a háború polgári vonatkozásait nézve. A filmet azonban nagy titokzatosság övezi, mivel angol mozi lesz, nem hollywoodi. Annyit lehet tudni, hogy a főszerepet Saoirse Ronan vállalta itt is. Ennek nagyon örülök, mivel Daisy jellemfejlődése, felnőtté válása a központi tartalma a regénynek, és ehhez kell egy ilyen tapasztalt és tehetséges fiatal színésznő (aki idén nem mondhatni, hogy a babérjain ülne). Találtam is róla egy képet a filmből és iszonyat vagányul néz ki. :D A casting többi tagjának neve is ismert, de szándékosan nevenincs angol fiatal színészek játszanak benne, úgyhogy annyira nem érdekes.

Státusz: Bár gondolkodás nélkül ülnék rá be a moziba, valószínűleg erre nem lesz lehetőségem. Remélem, azért előbb-utóbb eljut hozzánk a film.

Futótűz (Catching Fire)

Mottó a plakáton: Every rebellion begins with a spark (Minden forradalom egy szikrával kezdődik)

Könyvinfó: Az éhezők viadala-sorozat azonos című második részének filmváltozata.

Várható premier: 2013. nov. 22. (USA)

Történet: Katniss és Peeta mindezidáig példátlan módon ketten is diadalmaskodtak a hetvennegyedik Éhezők Viadalán, így megkezdődhet nélkülözésektől mentes új életük a Győztesek Falujában. Azonban hőseink nem ülhetnek sokáig a babérjaikon, vár rájuk a Győzelmi Körút, amin egyetlen cél lebeg Katniss szeme előtt: be kell bizonyítania Snow elnöknek, hogy halálosan szerelmes Peetába, különben mindennek vége. Azonban még ha túl is élik az elviselhetetlen protokolleseményeket, villámgyorsan közelít a következő viadal, ami már a hetvenötödik lesz, így a harmadik a Nagy Mészárlások sorában, amik minden viadalnál véresebbek és kegyetlenebbek. Vajon a lázongások miatt bosszúra szomjazó Snow elnök milyen szörnyűséget eszel ki ezúttal?

Személyes vélemény: Azt hiszem, nem kell sokat magyaráznom, mennyire IMÁDOM ezt a könyvsorozatot, ráadásul az első film is nagyon tetszett, szerintem abszolút korrekt volt. Remélem a rendezőváltás meg a kapkodva összedobott forgatókönyv nem vágja tönkre a folytatást, bár, ahogy néztem, a színészek még mindig nagyon lelkesek és elhivatottak, az optimizmusok engem is bizakodással tölt el. :)

Mindazonáltal az alapján, amit eddig tudok a moziról, úgy tűnik, kissé eltolják a könyv hangsúlyait, az unalmasabbik első felét felpörgetik, ami jó lenne, mert így talán több idő marad a film második felében belépő új karaktereknek, akiknek a színre lépését már nagyon várom.

Státusz: Moziban akarom nézni, lehetőleg premiervetítésben, legkésőbb a következő nap, tovább úgysem bírok várni. XD


A hobbit – Smaug pusztasága (The Hobbit – The Desolation of Smaug)

Könyvinfó: J. R. R. Tolkien egy részes A hobbit című regényéből készült filmtrilógia második része.

Várható premier: 2013. dec. 12.

Történet: Ott hagytuk el Bilbót, Gandalfot, meg a törpöket, hogy kijutottak a Ködhegységből és vidáman masíroznak tovább a Magányos hegy felé, ahol már várja őket az évszázados álmából frissen ébredt Smaug. De hőseinknek addig még rengeteg veszéllyel kell szembenézniük, többek között minden vándor rémével, a Bakacsinerdővel, és a nem túl törpszerető tünde lakosságával. A bátor kis kompániának minden ügyességére, na meg Bilbó gyűrűjére is szüksége lesz, ha valaha egyáltalán elveszett királyságuk közelébe akarnak kerülni.

Személyes vélemény: Az első film szemet gyönyörködtető, kedves, bájos, izgalmas, de összességében mégiscsak egy kissé kiszámítható mese volt. Remélem, ez a rész már nyújt egy kicsivel többet, bár sokat nem várok, az igazán nagy dráma úgyis majd csak a befejező filmben jön.

Státusz: A látványos 3D miatt jó lenne moziban nézni, egyébként nem olyan lényeges.

Mi a ti véleményetek? Melyik filmek érdekelnek titeket a legjobban ezek közül? Esetleg tudtok más könyvadaptációról, ami kimaradt? És még egy kérdés: ti melyik kedvenc regényeteket látnátok legszívesebben filmvásznon? Életemben nem dolgoztam még ennyit blogbejegyzésen, mint ezen, úgyhogy jól esne pár visszajelzés. :D

5 megjegyzés:

  1. Jajj, én is nagyon várom a Futótüzet!!!! És a kép, amit beraktál a kis kedvencünkről, meggyőzött arról, hogy új karakterek terén is van remény.:D

    Ezen kívül A burkot tervezem még moziban, lehetőleg premierben, valamint, ha lenne rá lehetőség, a Rubinvöröst, imádom azt a könyvet-sorozatot is. (Amúgy van fenn a neten egy csomó jelenetvideó, meg is döbbentem, mennyit megosztottak a rajongókkal.)

    A hobbitot is tuti megnézem, a Csontváros is esélyes, bár félek egy kicsit tőle (van Magnusról egyszem kép, az jó!!).

    A Warm bodies otthonnézős-humorosnak tűnik, a Majd újra lesz nyár... is, a többit pedig vagy hanyagolom, vagy szintén az otthon melegében fogyasztom, ha eljön az ideje. A WWZ nem érdekel, a PJ 1 sokkal jobb volt könyvben, a BC könyvről pedig én is rosszakat hallottam.

    VálaszTörlés
  2. Ú, ennek a képnek én annyira örültem, hogy örömtáncot jártam körbe-körbe a szobában. :D Szerintem nagyon jó, annyira elkapták a két karaktert. Iszonyúan várom a trailert. XD Kíváncsi vagyok, ezt játsszák-e majd szinkronizálva... bár lehet, jobb lenne az idegeimnek a feliratos. :D

    Ja, A burokból is fent van már vagy három trailer meg még egy csomó videó. :D Rubinvöröst egyelőre nem nézek, hátha nehéz lesz beszerezni, meg nem is olvastam még a könyvet.

    Én most már a BC filmről is rosszakat olvasok. XD Az hanyagolós lesz. Na, ha a Percy Jackson könyvek ennyire jók, lehet, belekezdek a sorozatba.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A PJ-k nagyon jók, imádom, ahogy feldolgozta a ókori görög mondákat, és áthelyezte a mai környezetbe. Nagyon fantáziadús és alapos, bár még az 5. kötetet nem olvastam.:) (Igazából előtte az első négyet is el kéne olvasnom, alig emlékszem rájuk...)

      Láttam Sam Claflinnel egy filmet, a Unitedot, és végig ott visítoztam, hogy mennyire jó Finnick lesz ez az ember! :D (Kivéve, amikor megállapítottam, hogy széles a nyaka. De akkor még nem tudtam, hogy ő, távolról mutatták!^^) De tényleg, iszonyat helyes a mosolya, és volt vele (mini SPOILER!) kórházas jelenet, és akkor meg a 3. kötet jutott folyamatosan az eszembe... Áh! Csak legyen jó a forgatókönyv!

      Törlés
    2. ÚÚÚÚ, nekem az a film kell! :D Tudni akarom, mire számítsak, mert amúgy én az első képek alapján megijedtem Claflintől, kellett egy kis idő, amíg el tudtam fogadni a választást. :) De minél több interjút olvasok vele, annál szimpatikusabb, most már bizakodom, hogy jól meg fogja oldani.

      Ajajj, akkor a PJ is megy a kilométer hosszú várólistámra. Befejezett a sorozat?

      Törlés
    3. Ööö, nem tudom.:D Az első öt rész egy cselekményszál, de mintha láttam volna angol honlapon folytatást. De az szerintem más történetszál. Vagy rövid sztori. Még nem fejeztem be az ötöt, pedig kéne... ^^

      Törlés