Idézet


2011. december 8., csütörtök

Darren Shan: Démonvilág IV. - Áldozat – Sikolyok a sötétben


 (Könyvkuckó)

Figyelem! Mivel ez egy sorozat többedik részének ajánlója így SPOILEREKET tartalmazhat. Az előző részekről írt ajánlók itt érhetők el: 1. Démonmester 2. Démontolvaj 3. Vérfüred.

Bec furcsa lány: pontosan emlékszik élete minden egyes pillanatára az első lélegzetvételétől kezdve. Így azzal is tisztában van, hogy anyja menekülés közben hozta őt világra, majd nem sokkal azután, hogy elért egy biztonságot nyújtó tábort, meghalt. A kislányt végül magához vette a törzs, és a papnő mellett nőtt fel, hiszen megadatott neki a varázserő adománya. A törzsükre azonban nehéz idők járnak: démonok dúlnak a környéken, a folytonos harc szép lassan felőrlik a tartalékaikat. Amikor egy nap egy különös, féleszűnek látszó fiú vetődik a táborukba, csak sokasodnak a bonyodalmak. A fiú ugyanis talán nem magától találta meg épp őket… Végül egy kis csapattal Bec útra kel, hogy utána járjon, honnan jött a fiú, és talán azt is kiderítse, mit lehet tenni a földet elözönlő démonokkal. Azt már csak remélni meri, hogy a származására is fény derül…

Eddig ezt a kötetet élveztem a legjobban. Nagyon tetszett, hogy a középkori Írországba helyezte a cselekményt, Shan nagyon korhűen ábrázolta a hátteret, és így egy igazán különleges világot teremtett nekünk, sokkal jobbat, mint amilyet a jelenkori helyszínein sikerült. A kelta mitológia a lehetőségekhez mérten részletesen ki volt fejtve, élveztem a bolyongást egy olyan világban, amit épp csak elhagytak az ősi istenek, és korántsem a démonok voltak az egyetlen különös lények a csodás tájakon.

A szereplőkkel messzemenően elégedett vagyok, a furcsaságaikat én abszolút betudtam annak, hogy egy másik kor szülöttei, igazából a viselkedésük illett az élethelyzetükhöz, az adott világ játékszabályaihoz. Becet kifejezetten megkedveltem, jelen pillanatban határozottan ő a legszimpatikusabb a három főszereplő közül. A mellékszereplők is szimpatikusak voltak.

A végkifejletet ugyan a cím alapján elég hamar kitaláltam (de azért jóval később, mint a második kötet esetében), de így is maradt min agyalni, néhány dolog tényleg csak a könyv legvégén esett le, ennek pedig örültem. Az alcím egyben a kötet zárómondata is, és nagyon nagyot üt abban az adott jelenetben, rettentően eltalált befejezés volt.
Sajnálom, hogy valószínűleg több kötet nem fog ebben a korban játszódni, szívesen olvastam volna még hasonló hangulatú részt, de ettől függetlenül kíváncsian várom, melyik szálon és hogyan megy tovább a cselekmény.

Cselekmény, történetvezetés: 10/10
Stílus: 10/8
Szereplők: 10/9
Érzelmek: 10/9
Összesen: 10/9

Enyhén spoileres infók:
Borító(k): Legalább most a színe harmonikus.
Kedvenc szereplők : (1) Bec (2) Fiachna (3) Gyorsanfut (4) Drust (5) Goll
Kedvenc jelenetek: (1) búcsú Fiachnától (2) Bec megtalálja a törzsét (3) befejezés (4) látogatás az ősi isteneknél (5) a csapat a törzs elhagyása mellett dönt
Mélypont: nem volt :)
Kedvenc ötlet: a kelta mitológia felhasználása, a gyönyörű tájak

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése